Kendo: De Weg van het Japanse Zwaard

Kendo is een oude Japanse krijgskunst die zijn oorsprong vindt in de traditionele zwaardvechtkunst van de samoerai. Het woord “kendo” betekent letterlijk “de weg van het zwaard”. Het is niet alleen een vechtsport, maar ook een filosofie en een manier om jezelf te ontwikkelen.

De essentie van kendo ligt in het gebruik van het shinai, een bamboezwaard dat gebruikt wordt tijdens gevechten. Het doel is om met behulp van techniek, snelheid en precisie punten te scoren op specifieke delen van het lichaam van de tegenstander. Kendo vereist niet alleen fysieke kracht, maar ook mentale focus en discipline.

Een belangrijk aspect van kendo is de nadruk op respect en etiquette. Voordat elke training of wedstrijd begint, groeten de beoefenaars elkaar en tonen ze respect voor hun tegenstanders. Dit bevordert niet alleen een veilige omgeving, maar versterkt ook de waarden van eerlijkheid en integriteit die inherent zijn aan kendo.

Naast technische vaardigheden draait kendo ook om persoonlijke groei. Door regelmatig te trainen ontwikkelen beoefenaars hun fysieke conditie, coördinatie en concentratievermogen. Daarnaast helpt kendo bij het cultiveren van mentale kracht, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen.

Kendo wordt wereldwijd beoefend en er zijn verschillende organisaties en federaties die de sport ondersteunen. Wedstrijden worden gehouden op lokaal, nationaal en internationaal niveau, waarbij beoefenaars hun vaardigheden kunnen testen en zich meten met anderen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in kendo, zijn er tal van dojo’s en scholen waar men kan trainen onder begeleiding van ervaren instructeurs. Het is belangrijk om te beginnen met de juiste basisprincipes en geleidelijk aan de technieken te verfijnen.

Kendo is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een manier om jezelf beter te leren kennen en te groeien als persoon. Het beoefenen van kendo helpt bij het ontwikkelen van discipline, zelfvertrouwen en respect voor anderen.

Of je nu geïnteresseerd bent in de kunst van het zwaardvechten of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, kendo biedt een unieke ervaring die zowel lichamelijk als geestelijk voldoening geeft. Dus pak je shinai en betreed de weg van het Japanse zwaard!

 

6 Veelgestelde Vragen over Kendo: Alles wat je moet weten

 1. Wat is Kendo?
 2. Hoe kan ik Kendo leren?
 3. Wat zijn de regels van Kendo?
 4. Waar vind ik een goede leraar of club voor Kendo in Nederland?
 5. Welke kleding heb je nodig om te beginnen met Kendo?
 6. Waarom is het zo belangrijk om de juiste technieken en etiquette te volgen bij het beoefenen van Kendo?

Wat is Kendo?

Kendo is een traditionele Japanse krijgskunst die zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude zwaardvechtkunst van de samoerai. Het woord “kendo” betekent letterlijk “de weg van het zwaard”. Het is een vechtsport die niet alleen fysieke vaardigheden vereist, maar ook discipline, mentale focus en respect.

Bij kendo gebruiken beoefenaars een bamboezwaard genaamd shinai om te vechten. Het doel is om met behulp van techniek, snelheid en precisie punten te scoren op specifieke delen van het lichaam van de tegenstander. Tijdens gevechten dragen beoefenaars ook beschermende uitrusting, waaronder een helm (men), beschermende handschoenen (kote), borstbeschermer (do) en beenbeschermers (tare).

Naast de fysieke aspecten heeft kendo ook sterke wortels in de Japanse cultuur en filosofie. Respect en etiquette spelen een belangrijke rol in kendo. Beoefenaars groeten elkaar voor en na elke training of wedstrijd als teken van respect. Dit bevordert niet alleen een veilige omgeving, maar versterkt ook waarden zoals eerlijkheid, integriteit en zelfbeheersing.

Kendo is niet alleen gericht op het ontwikkelen van vechtvaardigheden, maar ook op persoonlijke groei. Door regelmatig te trainen verbeteren beoefenaars hun fysieke conditie, coördinatie en concentratievermogen. Daarnaast helpt kendo bij het cultiveren van mentale kracht, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Kendo wordt wereldwijd beoefend en er zijn verschillende organisaties en federaties die de sport ondersteunen. Wedstrijden worden gehouden op lokaal, nationaal en internationaal niveau, waarbij beoefenaars hun vaardigheden kunnen testen en zich meten met anderen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in kendo, zijn er dojo’s en scholen waar men kan trainen onder begeleiding van ervaren instructeurs. Het is belangrijk om te beginnen met de juiste basisprincipes en geleidelijk aan de technieken te verfijnen.

Kendo biedt niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een kans om jezelf beter te leren kennen en te groeien als persoon. Het beoefenen van kendo helpt bij het ontwikkelen van discipline, zelfbeheersing en respect voor anderen. Het is een unieke ervaring die zowel lichamelijk als geestelijk voldoening geeft.

Hoe kan ik Kendo leren?

Als je geïnteresseerd bent in het leren van kendo, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om met deze traditionele Japanse krijgskunst aan de slag te gaan:

 1. Zoek een Kendo Dojo: Begin met het vinden van een kendo dojo of school bij jou in de buurt. Een dojo is een trainingsruimte waar kendo beoefend wordt onder begeleiding van ervaren instructeurs. Je kunt online zoeken naar kendo dojo’s in jouw regio of informeren bij lokale vechtsportverenigingen.
 2. Neem contact op: Neem contact op met de gekozen dojo en informeer naar de mogelijkheden om mee te doen aan een proefles of beginnerscursus. De instructeurs kunnen je meer informatie geven over hun trainingsprogramma’s en eventuele vereisten.
 3. Schaf de juiste uitrusting aan: Voor het beoefenen van kendo heb je specifieke uitrusting nodig, waaronder een shinai (bamboezwaard), beschermende kleding en een masker (men). Vaak kun je deze uitrusting lenen of huren bij de dojo, vooral in het begin wanneer je nog niet zeker weet of kendo iets voor jou is.
 4. Volg lessen en trainingen: Zodra je bent ingeschreven bij een dojo, kun je beginnen met het volgen van lessen en trainingen onder begeleiding van ervaren instructeurs. Deze lessen zullen zich richten op technieken, basisprincipes, lichaamsbeweging en etiquette.
 5. Oefen regelmatig: Net als elke andere discipline vereist kendo regelmatige oefening en toewijding. Probeer een consistent trainingsschema aan te houden en oefen zowel op de dojo als thuis, indien mogelijk. Dit zal je helpen om je vaardigheden te verbeteren en vooruitgang te boeken.
 6. Neem deel aan wedstrijden en evenementen: Als je meer ervaring hebt opgedaan, kun je overwegen om deel te nemen aan kendo-wedstrijden of evenementen. Dit biedt de mogelijkheid om je vaardigheden te testen en andere kendo-beoefenaars te ontmoeten.

Onthoud dat kendo niet alleen draait om fysieke training, maar ook om het begrijpen van de filosofie en waarden die ermee gepaard gaan. Respect, discipline en zelfbeheersing zijn essentiële aspecten van kendo die in elke training worden benadrukt.

Met geduld, toewijding en begeleiding van ervaren instructeurs kun je de weg van het Japanse zwaard bewandelen en genieten van de vele voordelen die kendo biedt.

Wat zijn de regels van Kendo?

Kendo heeft een set regels en etiquette die strikt worden gevolgd tijdens trainingen en wedstrijden. Deze regels zijn ontworpen om de veiligheid van de beoefenaars te waarborgen, respect te tonen en de geest van kendo te bevorderen. Hier zijn enkele belangrijke regels van kendo:

 1. Groet: Voor elke training of wedstrijd begint, groeten de beoefenaars elkaar als teken van respect. Dit omvat het buigen naar elkaar, met een diepe buiging naar de tegenstander.
 2. Juiste uitrusting: Het dragen van de juiste kendo-uitrusting is essentieel voor de veiligheid. Dit omvat een helm (men), beschermende handschoenen (kote), borstbescherming (do) en scheenbeschermers (tare). Het dragen van een keikogi (kendo-jack) en hakama (broekrok) is ook gebruikelijk.
 3. Houding: Een correcte houding is belangrijk in kendo. Beoefenaars moeten rechtop staan met ontspannen schouders en hun blik op ooghoogte gericht houden.
 4. Respect voor het zwaard: Het zwaard wordt beschouwd als een heilig object in kendo. Beoefenaars moeten hun zwaard altijd met respect behandelen, nooit op de grond leggen en ervoor zorgen dat het schoon en goed onderhouden is.
 5. Gebruik van correcte technieken: Tijdens gevechten moeten beoefenaars zich houden aan de voorgeschreven technieken en aanvallen op de juiste doelen richten. Het correcte gebruik van het shinai (bamboezwaard) is essentieel.
 6. Geestelijke houding: Kendo benadrukt de ontwikkeling van een sterke geestelijke houding. Beoefenaars moeten respect tonen voor hun tegenstander, eerlijkheid en integriteit vertonen, en zich richten op zelfverbetering in plaats van op het verslaan van de tegenstander.
 7. Wedstrijdetiquette: Tijdens kendo-wedstrijden moeten beoefenaars wachten op instructies van de scheidsrechter voordat ze beginnen. Na elke wedstrijd groeten de beoefenaars elkaar om respect te tonen, ongeacht het resultaat.

Het naleven van deze regels en etiquette is van groot belang in kendo. Het helpt niet alleen bij het creëren van een veilige omgeving, maar ook bij het bevorderen van respect, discipline en zelfbeheersing – waarden die centraal staan in deze prachtige krijgskunst.

Waar vind ik een goede leraar of club voor Kendo in Nederland?

In Nederland zijn er verschillende kendo clubs en scholen waar je terecht kunt om kendo te leren. Hier zijn enkele suggesties om een goede leraar of club te vinden:

 1. Nederlandse Kendo Renmei (NKR): De NKR is de nationale organisatie voor kendo in Nederland. Op hun website kun je een lijst vinden met erkende kendo clubs en scholen in verschillende regio’s van het land. Bezoek hun website op www.kendorenmei.nl voor meer informatie.
 2. Zoek online: Gebruik zoekmachines of sociale media platforms om te zoeken naar kendo clubs bij jou in de buurt. Veel clubs hebben tegenwoordig een eigen website of Facebook-pagina waarop ze informatie delen over trainingstijden, locaties en contactgegevens.
 3. Vraag rond: Praat met mensen die al ervaring hebben met kendo, zoals andere vechtsportbeoefenaars, leraren of medestudenten. Zij kunnen je mogelijk doorverwijzen naar een goede club of leraar.
 4. Bezoek evenementen: Bijwonen van evenementen zoals demonstraties, workshops of toernooien kan ook een goede manier zijn om in contact te komen met ervaren kendo-beoefenaars en leraren. Zij kunnen je adviseren over welke clubs het beste bij jou passen.
 5. Proeflessen: Veel kendo clubs bieden proeflessen aan waarin je kunt kennismaken met de sport en de sfeer van de club kunt ervaren voordat je besluit lid te worden. Maak gebruik van deze mogelijkheid om te kijken of de club en de leraar bij jouw verwachtingen passen.

Onthoud dat het vinden van de juiste leraar of club afhangt van persoonlijke voorkeuren, zoals locatie, trainingsniveau, sfeer en beschikbaarheid van trainingstijden. Neem de tijd om verschillende opties te verkennen en kies degene die het beste bij jou past. Veel succes met je zoektocht naar een goede kendo-leraar of -club in Nederland!

Welke kleding heb je nodig om te beginnen met Kendo?

Om te beginnen met kendo, heb je specifieke kleding en uitrusting nodig die essentieel zijn voor de beoefening van deze krijgskunst. Hier zijn de belangrijkste items die je nodig hebt:

 1. Kendogi: Dit is het bovenstuk dat gedragen wordt tijdens het beoefenen van kendo. Het is een loszittend jasje gemaakt van dik katoen en heeft vaak een blauwe of zwarte kleur.
 2. Hakama: Dit is een traditionele Japanse broekrok die over de kendogi wordt gedragen. Het bestaat uit zeven plooien, wat symbolisch is in de Japanse cultuur. De hakama is meestal zwart of indigo van kleur.
 3. Obi: Dit is een brede riem die om de taille wordt gedragen om de hakama op zijn plaats te houden.
 4. Shinai: Dit is het bamboezwaard dat gebruikt wordt tijdens gevechten en trainingen in kendo. Het bestaat uit vier dunne bamboestokken die samengebonden zijn en een handvat hebben.
 5. Men: Dit is het hoofdbeschermingsmasker dat gedragen wordt tijdens gevechten. Het beschermt het gezicht, de oren en het achterhoofd tegen stoten.
 6. Kote: Dit zijn handschoenen die bescherming bieden aan de handen en polsen tijdens gevechten.
 7. Tare: Dit is een beschermende rok die rondom het middel wordt gedragen om de heupen en dijen te beschermen.

Naast deze specifieke kleding en uitrusting, heb je ook een geschikte trainingsruimte nodig, zoals een kendo dojo. Hier kun je onder begeleiding van ervaren instructeurs trainen en je vaardigheden ontwikkelen.

Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige kendo-uitrusting die voldoet aan de veiligheidsnormen. Dit zorgt niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van je trainingspartners tijdens gevechten en oefeningen.

Bij het starten met kendo is het raadzaam om contact op te nemen met een lokale kendo-vereniging of dojo. Zij kunnen je begeleiden bij het aanschaffen van de juiste uitrusting en kunnen je helpen bij het leren van de basisprincipes van deze prachtige krijgskunst.

Waarom is het zo belangrijk om de juiste technieken en etiquette te volgen bij het beoefenen van Kendo?

Het volgen van de juiste technieken en etiquette bij het beoefenen van kendo is van groot belang om verschillende redenen:

 1. Veiligheid: Kendo is een vechtsport waarbij gebruik wordt gemaakt van een bamboezwaard, het shinai. Door de juiste technieken te volgen, minimaliseer je het risico op letsel voor zowel jezelf als je trainingspartners. Het correct uitvoeren van technieken zorgt ervoor dat je controle hebt over je bewegingen en dat je op een veilige manier kunt oefenen.
 2. Respect: Kendo is doordrenkt met de waarden van respect en etiquette. Het groeten van je tegenstander voor en na een gevecht, evenals het tonen van respect voor je instructeurs en medebeoefenaars, bevordert een sfeer van wederzijds respect en hoffelijkheid. Dit draagt bij aan een positieve trainingsomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.
 3. Traditie: Kendo heeft diepe wortels in de Japanse cultuur en traditie. Het beoefenen van kendo met de juiste etiquette eert deze tradities en draagt bij aan het behoud ervan. Door de traditionele aspecten te respecteren, zoals buigen, correcte houdingen en correct taalgebruik, draag je bij aan het behoud van de rijke geschiedenis en waarden die met kendo verbonden zijn.
 4. Mentale ontwikkeling: Het volgen van de juiste technieken en etiquette in kendo helpt ook bij de ontwikkeling van mentale vaardigheden zoals discipline, zelfbeheersing en concentratie. Door jezelf te dwingen om aandacht te besteden aan de details van elke techniek en de juiste houdingen en bewegingen te volgen, train je niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Dit draagt bij aan een verbeterd concentratievermogen en het vermogen om kalm te blijven onder druk.

Kortom, het volgen van de juiste technieken en etiquette in kendo is essentieel voor een veilige, respectvolle en waardevolle beoefening van deze krijgskunst. Het draagt bij aan de fysieke veiligheid, bevordert respect en hoffelijkheid, eert de tradities en draagt bij aan de mentale ontwikkeling van beoefenaars.